Donatı Optimizasyonu
Donatı Optimizasyonu Nedir?
Donatı Optimizasyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tek boyutlu Optimizasyon, projede bulunan aynı çapta fakat farklı boydaki nervürlü donatıları standart üretim boylarını (12-15 mt) esas alarak minimum (fire) zayiatla kesilmesine dair işleme verilen isimdir. Bu işlemin sonucunda, farklı kombinasyonlara göre birçok iterasyon yapılarak en uygun (minimum zayiat) demir kesim planların oluşturularak demir maliyetinin azaltılması sağlanır.
İki boyutlu optimizasyon, genelde tünel kalıp imalatlarında perdelerdeki çelik hasır donatıları için uygulanır. Projede perdelerde bulunan çelik hasırlar tiplerine ve bu tiplerdeki boyutlara göre metrajlar çıkarıldıktan sonra, perdelerin her 2 yüzünde bulunan hasır çeliklerin bindirme bölgelerindeki (3 göz) üst üste binen çelik hasır çubuklarından üçünün iptal edilerek yeni bir çelik hasır tipi oluşturulur. Buna göre üretim yaptırılması halinde minimum % 15 oranında tasarruf sağlanmış olur.
Donatı Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Donatı Optimizasyon İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Öncelikle uygulamaya esas statik proje üzerinden hem nervürlü demir, hem de çelik hasır demir metrajları tam ve doğru olarak çıkartılır.
Kat ve/veya yapı elemanları bazında (temel grubu, döşemeler, kirişler, kolonlar, perdeler vb.) ve çap ve boylarına göre çıkarılan metrajlar esas alınarak, iş programı ve satın alma periyotlarına göre belli süredeki iş için optimizasyon çalışması yapılarak kesim planı oluşturulur.
Donatı Optimizasyonu Neden Yapılmalıdır?
Donatı Optimizasyonu Ne Kazandırır?
Tek ve iki boyutlu optimizasyonların sonucunda minimum zayiat oluşacağından gerek satın alma aşamasında, gerekse toplam demir maliyetinde ciddi oranda tasarruf sağlanacaktır. Ayrıca yapıya binen ekstra yükten kurtulmuş olup inşaa edilen yapının direnci arttırılmış olacaktır.
Donatı optimizasyonu alanında uzman mühendisler tarafından yapılmalıdır. Bo konuda yapılacak hata, işin tüm sürecini olumsuz yönde etkileyebilecek niteliktedir.